Het recept voor Familie

Andouillettes met planten en Mayonaise

Lieve Saar en Mats, Misschien kunnen jullie je het plaatje ondertussen al voorstellen?  Papa en Oom in het zwembad, Opa en Oma in de bar?? Ja hoor de familie is lekker op vakantie en onder weg haar Zuid-Frankrijk slapen we een nachtje in het Novotel!! Het is feest want alle verplichtingen zijn even vergeten, en we gaan twee weken heerlijke ontspanning met heerlijk weer en heerlijk eten tegemoet!!!

We hebben natuurlijk eerst lekker gezwommen en ge-space invadered. En daarna heeft ome Sjuun een, enorm briljante, dubbele pot gemaakt op het Pool biljart in de lobby. (Zo briljant dat hij je die pot over vijftien jaar nog steeds kan navertellen omdat hij hem nooit vergeten is en ook nooit zal vergeten (en eventueel een heel klein beetje omdat ome Sjuun verder niet zo heel veel van poolen kan)). En daarna hebben we besloten om lekker te gaan eten.

AndouilletteOme Sjuun besluit om rustig aan het vakantie gevoel en het vakantie eten te beginnen. Bij het gerecht Andouillette de Troyes staat, behalve dat het lekker met patat zal worden geserveerd, dat het hier gaat om saucijsjes. Nou maakte jullie oma ook wel eens saucijsjes, dus Sjuun begreep dat dat lekkere braadworsten waren. En omdat ik daar van houd (en omdat er patatjes bij werden geserveerd) bestelde ik die avond heerlijk de Andouillette. Lekker gegrillde braadworst, fijn met echte Franse mosterd, met patat en vast ook wel wat lekkere salade. Een prima eerste vakantie dag menu. Jullie pappa bestelde “wat mijn broer wil!” Dat was in die tijd (we waren ongeveer vijf en tien) zijn favoriete gerecht, dat hij in restaurants veel bestelde. Dus de jongens gingen lekker aan de braadworst.

 

 

AndouilletteToen de Serveester ons onze Andouillette kwam brengen zag alles er heerlijk uit. Twee heerlijke worsten met mooie grill streepjes,  lekkere patatjes en ja hoor, inderdaad een lekker schaaltje “side-salad” salade.

Opa en Oma waren diep in gesprek, bezig met fantastisch fijne plannen voor morgen. Jullie vader pikte gauw lekker een patatje met heerlijke Franse mayo en ik, ik nam meteen een grote gulzige hap van mijn heerlijke braadworst….

Andouillette is geen saucijs. Andouillette is geen braadworst.

Zoals je op de foto ziet zijn Andouillettes de Troyes gekookte magen en darmen die, omdat ze vies zijn, in een worstvelletje gestopt zijn. Zo ziet niemand hoe vies ze zijn tot dat het te laat is, en kunnen nietsvermoedende toeristen worden misleid!

Daar zat ik dan met een hap Andouillette in mijn mond en een keihard gerinkel van alarmbellen in mijn hoofd. Dit is niet eten in de zin van het woord eten! Dit kan ik mijn maag niet aandoen!! She won’t take much more captain!! En bij Toutatis, es kam von da oben!!!! Het enige wat ik kon doen dat ook een beetje beschaafd zou blijven was zonder kauwen heel snel de hap door te slikken.

 

-“Pap, ik vind dit niet lekker!!!”
-“Niet zo zeuren jongen, je hebt het zelf besteld.”

-“Ja maar pahaaaap, ik vind dit ècht niet lekker!!!!”
-“Ik zit even met je moeder te praten, gedraag je, en eet eens door.”

Moedig sneed ik nog een stukje andouillette af en bracht mijn vork naar mijn mond, totdat de geur me anders deed besluiten.

-“Pap, ik vind dit eeeeecht niet lekker en ik wil dit niet meer!!!”
-“Kom op jongen, probeer nog één hapje, dan weet je pas zeker of je het lekker vind of niet!”

Gelukkig kwam jullie oma met een fantastische oplossing. Ik denk dat ze aan mijn gezicht zag dat het dit keer menens was, of misschien was het omdat jullie vader ondertussen ook liet merken dat hij achteraf absoluut niet “wat mijn broer wil” wilde;

-“Han, volgens mij is het ècht niet goed hoor, waarom probeer jij niet een hapje??”

Ik heb toe een diepe zucht geslaakt , en wist onmiddellijk weer waarom ik van mijn moeder hield! En gelukkig wist ik even later ook weer waarom ik van mij vader hield. Credit where credit is due, Opa Han, die in dit soort situaties meestal wat streng was, heeft een hapje geprobeerd. Nou ja, geprobeerd, ook voor hem was ruiken uiteindelijk genoeg om te beseffen hoe ongelofelijk blèh andouillettes zijn, en om te besluiten dat jullie vader en ik voor deze ene keer ons eten mochten laten staan.

Deze blog post, lieve Saar en lieve Mats, is bedoelt om jullie, maar ook iedere toevallige voorbijganger hier, te waarschuwen tegen de gevaren van deze vreselijke andouillettte. Ik kan alleen maar hopen dat door middel van educatie, educatie en educatie, ik er voor kan zorgen dat jullie nooit slachtoffer zullen worden van deze wolf in schaapskleren van de Franse cuisine!!!!!

image

Planten??

Het zal jullie vast niet verbazen dat ik voor de foto van het gerecht van vandaag niet ècht andouillettes heb gebakken. Voor de foto heb ik braadworsten gebruik, omdat die wèl lekker zijn! Nou zien we op diezelfde foto toch echt veldsla, terwijl de titel van deze post toch Andouillette met planten is!

Opnieuw in het Novotel, jullie vader heeft gisteren lekker een Entrecote met patat en wat veldsla gegeten. Vanavond heeft hij nou eens geen trek in “wat mijn broer wil”, want hij vond het eten van gisteren erg lekker. Dus op de vraag wat hij wil eten antwoord jullie vader: “Net als gisteren, ik wil planten” Sindsdien heet in onze familie veldsla dus planten. En geloof mij, als jullie vanavond aan je vader vragen of hij soms trek heeft in planten, dan zal hij niet alleen weten waar jullie het over hebben, ik durf te wedden dat hij er inderdaad nog trek in heeft ook!!!

“OK Sjuun, gaaf verhaal, maar krijgen we geen recept vandaag” ik hoor het jullie zeggen. Vandaag maak ik voor jullie Mayonaise.  Het recept voor mayonaise is het recept dat ik heb geleerd van Oma Mariette. Wanneer ik dat vroeger met Oma maakte was het altijd een beetje spannend of het wel dik genoeg zou worden, en of het niet zou schiften. Sinds we hiervoor een keukenmachine gebruiken is het recept eigenlijk idiot proof. Ik gebruik voor Mayonaise het slagroom-klop implement van mijn keukenrobot, maar bijvoorbeeld een handmixer kan ook. Voor Mayonaise heb je nodig:

1 Eierdooier
1 Eetlepel mosterd
1 Eetlepel zuur, bijvoorbeeld citroen, limoen of azijn.
150 ml Olie
Of een veelvoud van dit alles.

MayonaiseEerst klop je de dooiers met de mosterd tot ze lekker luchtig zijn. Vervolgens begin je tijdens het kloppen druppelend (en dat bedoel ik letterlijk) de olie toe te voegen. Pas echt op dat je heel rustig druppelend begint, anders zal de mayonaise schiften. Ik raad je aan om voor het grootste gedeelte een smaak-loze olie te gebruiken omdat anders de smaak van de olie enorm overheerst. Wel kun je voor de smaak een klein gedeelte (bv olijf- of walnoot-) olie gebruiken. Begint het eenmaal een beetje op mayonaise te lijken kun je rustig wat sneller gaan schenken. Blijf kloppen en mengen tot dat de mayonaise wat dikker is dan je zou willen. Breng op smaak met peper en zout en het zuur. Het zuur zorgt er ook voor je dat de mayonaise weer wat dunner maakt. Vervolgens kun je lekker met wat extra smaken experimenteren. Ik houd momenteel zelf nogal van basilicum mayonaise (flinke hand gescheurde basilicum toevoegen), maar bijvoorbeeld knoflook mayonaise of wasabi mayonaise zijn ook favoriet. Doe de mayonaise vervolgens in een afsluitbaar potje en in de ijskast, je kunt hem dan best een week oid bewaren. Één ding moet ik jullie nogmaals op het hart drukken; serveer deze mayonaise nooit met andouillettes, dat zou zonde zijn van een heerlijke mayonaise!!

Bon Appetit!!

3 thoughts on “Andouillettes met planten en Mayonaise

  1. JP Post author

    Jongens, jullie vader moppert altijd dat ik niet altijd het “Moneyshot” van de recepten laat zien, daarom heb ik de foto van de mayonaise bijgevoegd!!

  2. Marc Teunissen

    Ik heb dit stukje vlees ook eens per ongeluk besteld langs de autobaan in Zuid-Frankrijk. Op de foto zag het er best appetijtelijk uit. Een gegrilde worst met friet en een saus. Maar wat is dit goor zeg. Ik vond het gewoon naar poep ruiken. Ik dacht nou dan eet ik alleen de frietjes op. Maar door de saus met dezelfde lucht als de worst was ook de friet oneetbaar geworden. Dus opgestaan en alles in de vuilnisbak gekieperd. Nooit meer een Andouillete !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *