Het recept voor Familie

Gebakken vijg

Gebakken VijgLieve Saar en Mats. Vandaag heb ik zin om eens een lekker vegetarisch voorgerecht voor jullie te maken. Een voorgerecht met een heerlijke sappige gebakken vijg! Het seizoen voor de vijg begint zo ongeveer in Augustus, dus nu is het moment om ze vers te eten. Helaas is het nog een beetje zeldzaam om verse vijgen in de supermarkt te vinden. Ik kan me alleen maar voorstellen dat dat is omdat het vrij kwetsbare vruchten zijn, die eenmaal rijp ook nog eens niet erg lang goed blijven. Je zult dus misschien ff moeten zoeken. Ik heb de mazzel dat ik bij een Turkse groenteboer shop. Veel van de vijgen die wij hier krijgen groeien daar, en gelukkig komen die dus redelijk vaak bij de (mijn) Turkse groenteboer terecht.  Zorg dat je mooie hele vijgen koopt met een prachtig zacht huidje, en koop er precies genoeg want lang bewaren gaat niet.

Vijgen zijn zeer geschikt voor heerlijke desserts. Maar ze kunnen ook heel goed worden gecombineerd met sterke hartige smaken als bijvoorbeeld blauwe kaas en rauwe ham voor hartige gerechten. En dat is precies wat ik vandaag wil doen.

Ach hemel, ik zie jullie in de war raken en denken dat ik mijn verstand ben verloren, rauwe ham in een vegetarisch gerecht!! Domme Sjuun, foei, gaat af! Nou was ik nog vergeten te  zeggen dat deze gebakken vijg, vegetarisch à la mode de tante  Karin is. En in jullie tante ‘s familie-traditie is het zo dat vegetarisch betekend: “niet een groot stuk vlees bij het diner”. Grappig genoeg houd dat ook in  dat worst een groente kan zijn en dingen als rauwe ham en spek, fruit. Ik geloof dat jullie papa dit “flexitarisch” zou noemen, wat ook een soort vegetarisme voor vleeseters is. (Of vlees eten voor vegetariërs. ) Zonder een vervelende wijsneus te willen zijn zal mij dat vandaag allemaal worst wezen (hihi), ik zou het eigenlijk gewoon lekker willen noemen!

Ingrediënten:

1 Rijpe vijg
2 plakjes rauwe ham (Bijv. Serrano-, Parma- of Ardenner-)
1 Walnoot
1 klein stukje blauwe kaas (vandaag had ik nog een stukje gorgonzola)
En een drupje balsamico of een drupje port.

Verwarm de oven voor op 200 C. Pel de walnoot en breek hem in kleine stukjes, en meng hem vervolgens met de kaas en de port of balsamico. Zet hem vervolgens even in de koelkast zodat hij straks koud de oven in gaat. Snij een kruis in de vijgen, zorg dat je maar tot ongeveer twee derde de vijg doorsnijd. Leg de twee plakjes ham kruislings neer en de vijg in het midden. Druk de vijg zachtjes in zodat hij wat open komt en vul hem met de kaas. Sla dan de ham dan om de vijg, en bak het pakketje voor acht tot tien minuten.

Ik eet deze gebakken vijg graag als een klein voorgerechtje, maar wat dacht je van zomers met een glas wijn op het terras!!,

Bon appetit!

 

Tagged on: , , ,

One thought on “Gebakken vijg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *