Het recept voor Familie

Broodje Rookworst

Lieve Saar en eventuele meelezers. Voor het eerste recept op deze site moet ik meteen wat opbiechten; dit recept is helemaal niet van mij. Ik kan, nee ik durf niet eens erkenning te vragen voor dit heerlijke maal. Nee nee, dring het me ook niet op lieverd, ik wil hier absoluut geen credits voor. Dit is namelijk een klassiek gerecht van mijn broer, jouw vader.

Nou zal jij waarschijnlijk niet verrast zijn dat we beginnen met een recept van je vader, hij kookt immers wel vaker heel erg lekkere dingen voor jou. Ik moet je echter zeggen dat je vader pas laat zijn weg heeft gevonden in de keuken, en alhoewel je het straks zelf mag zeggen, voor mij is dit een lunchrecept uit de periode daarvoor.

In 1998 ging jouw vader voor het eerst op zichzelf wonen. Hij huurde een huis in het dorpje naast het dorp waar zijn wieg stond en waar jouw oma nog steeds woonde. Nou had de vorige bewoner van dat huis er een wietplantage in gehad, die in brand was gevlogen. Dus voordat je vader in zijn nieuwe huis kon wonen moest er een boel worden opgeknapt en geschildert. Omdat hij het nogal druk had met zijn werk als koerier, en omdat Ome Jules in Amsterdam een tijdje voor een schilderbedrijf had gewerkt, was de taakverdeling duidelijk. Ome Jules zou een weekje bij Oma logeren, en overdag het nieuwe huis schilderen, je vader nam een week vrij om inrichting te kopen en te regelen.

Nou houden harde werkers van hartige kost. En omdat jouw vader het erg druk had, en omdat hij ook met doe het zelf pas wat later in zijn leven begon, besloot hij de lunch te verzorgen. En alhoewel ik het nog regelmatig probeer, heb ik de smaak van het broodje rookworst dat jouw vader die dag maakte, nooit meer precies weten na te maken. Ongetwijfeld omdat ik in mijn pogingen de fijne sfeer van die dag niet terug proef, en misschien een beetje omdat ik de bereiding wat heb aangepast.
20130907_153741~01-1
Benodigdheden:

Broodjes,
1 rookworst,
mosterd to taste.

Om de rookworst te bereiden zet je een pan water op het vuur………. Oh ja, dat was ik net nog vergeten te vertellen, jouw vader besloot deze lunch te maken toen hij nog geen pan in huis had. En geen fornuis. En geen magnetron. Niet eens een waterkoker……. Dus alternatieve bereiding a la broer:

Haal de rookworst uit de buitenste verpakking en besluit de bereidingswijze, die daarop staat aangegeven, te negeren. Laat de kraan op zn warmst lopen voor minimaal een kwartier. Hou de rookworst gedurende dat kwartier onder de warme kraan. Tegen de tijd dat de rookworst zo’n veertig graden warm is, en je nu toch echt te veel honger hebt om nog langer te wachten, besluit je dat de rookworst klaar is. In een broodje met een beetje mosterd, en Bon Appetit!!!

Broodje Rookworst

 

One thought on “Broodje Rookworst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *