Het recept voor Familie

Mijmeren over kerstmis en een broodje warm vlees.

Lieve Saar en Mats, Hartelijk gefeliciteerd met jullie oma, en er zijn nog maar 34 shopping days tot kerstmis. Dat betekend dat ik ook dit jaar zo rond deze tijd de “kerst-eten telefoontjes” van oma zal missen. Kerstmis was zo ongeveer de meest favoriete tijd van het jaar van oma Mariėtte. Zo zeer zelfs dat ze na het diner op Eerste Kerstdag eigenlijk al een klein beetje melancholiek en verdrietig was “omdat het al weer bijna voorbij was”. En uit lekkere voorpret was jullie Oma zo rond deze tijd van het jaar altijd al bezig plannen te maken voor het kerst-eten. Dan voerde oma met Sjuun een heleboel telefoon gesprekken om verschillende lekkere vlezen, desserts of borrelhapjes te bespreken. En niet voor maar één kerstavond en twee kerstdagen hoor. Oma kwam meestal met genoeg (goeie) ideeën voor een maand van kerstdiners!Broodje-warm-vlees! Tot en met het laatste jaar aan toe (oma was al flink ziek) toen ze een salade met lamskotelet, en een hoofdgerecht met ree biefstuk bedacht (en bij Sjuun bestelde!!). Bij de voorpret hoorde ook bedenken welke van de gerechten die ieder jaar, of anders vaak, terugkwamen we dit jaar weer zouden eten. En zeker op kerstavond. Bijvoorbeelde krab garnalen cocktail of de gevulde eieren, smaken die onmiddellijk het gevoel van kerstmis oproepen omdat ze behoren tot onze familie traditie. Ik zal de komende weken wat recepten voor jullie posten.

Maar met verzinnen en bedenken was de voorpret nog niet over hoor, integendeel zelfs. Jullie oma was een van de weinige mensen die ik ken die het ook leuk vond om vervolgens al de kerstinkopen te doen. Het allerleukst waren de boom kopen (meestal samen met jullie vader omdat het voor oma al gauw een beetje lichamelijk zwaar werd (maar stiekem vooral omdat ze dit zo gezellig vond)) en het zoeken naar de goeie kerst takken, mistletoe en versiering. Het meeste van dit soort boodschappen deed ze bij de Groot & Slot, het tuincentrum in Heerhugowaard. En toen ze daar rond kerstmis een koffieshop openden werd dat alleen nog maar leuker! Oma vond weinig dingen leuker in het jaar dan om met een zoon kerstinkopen te doen en dan ook nog rustig een kop koffie te drinken met een stuk appeltaart. Ik had dan ook vandaag heel goed hier het recept van appeltaart neer kunnen zetten. Maar alhoewel we dus veel kerstboodschappen deden in Groot & Slot, en altijd wel een dag cadeaus shopping deden in Alkmaar, voor mij is de meest sterke herinnering aan het winkelen in Middenwaard. En natuurlijk moest daar ook af en toe lekker een kop koffie gedronken. Nou is Middenwaard tegenwoordig geloof ik het grootste winkelcentrum in Noord-Holland of zelfs Nederland, met een heleboel plekken waar je een kop koffie kunt drinken. Toen pap en ik er voor het eerst kwamen was er nog niet eens een Albert Heijn, maar een Miro, en maar één plek voor koffie, de Mr Cocker. En ik hoop niet dat ik nu alle fans en medewerkers zal beledigen, maar in een Mr Cocker kun je maar een ding bestellen en dat is een broodje warm vlees met pindasaus en een glaasje cola! Dus tijdens dit mijmeren over kerstmis krijgen jullie van mij het recept daarvoor. Alhoewel, het broodje en de cola zoeken jullie zelf maar uit, en het vlees is gewoon fricandeau of beenham. Het recept van vandaag is voor een Hollandse pindasaus.

Ingrediënten;

Pindakaas
Melk
Sambal
Knoflook
Gember
en sojasaus of Ketjap Manis.

Fruit de (gehakte) knoflook en gember zachtjes aan. Voeg de pindakaas toe. Vervolgens terwijl je goed blijft roeren giet je scheutje voor scheutje de melk tot je tevreden bent met de dikte van de saus. Voeg als laatste de sambal en de sojasaus toe naar smaak. Op het broodje warm vlees en denk aan Kerst sfeer en fijne familie bijeenkomsten! Bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *