Het recept voor Familie

Kerstavond, Gevulde eieren.

Lieve Saar en Mats, ik had jullie beloofd om over wat gerechten die wij traditioneel op kerstmis maken te vertellen. Vandaag wil ik beginnen met een van de favorieten van jullie oma, namelijk gevulde eieren. Ook als oma zo maar eens ‘s avonds trek had in een Midnight Snack, at ze al zo graag een hard gekookt eitje met een beetje mayonaise. Zelfs toen oma al zo ziek was dat ze eigenlijk niet meer zelf at, at ze nog wel een paar keer lekker z’on ei!

Zolang ik bewust kerstavond vier staan er gevulde eieren op het menu, en wel die volgens het recept van opa Han. Het karakteristieke van het recept van opa Han was altijd zijn gebruik van roombotergevulde eieren en vooral die van de nootmuskaat. Dit is voor mij echt het gevulde eieren recept voor de kerstavond!! Nou kun je ook een heleboel variëren met gevulde eieren door extra nog andere smaken toe te voegen. Bijvoorbeeld fijn gehakte verse kruiden, sambal, ikura, ansjovis, wasabi, eigenlijk alles wat je kunt verzinnen en waarvan je hoopt dat het goed zal smaken.

(Even een lollig verhaal over wasabi tussendoor; Jullie vader en ik waren nog maar heel erg jong toen wij met onze ouders voor het eerst Japans gingen eten in het Okura in Amsterdam. Opa had wel eerder Japans gegeten maar voor Oma was het ook de eerste keer. En natuurlijk bestel je de eerste keer in een Japans restaurant sushi of sashimi als voorgerecht (oeh spannend, rauwe vis!!). Dus werd voor ons de tafel gedekt met onder andere voor iedereen een klein bakje met een toefje wasabi. Nou denk ik dat jullie Oma niet had gelunched of gewoon veel trek had, en ik weet dat wij nog geen idee hadden wat wasabi was. En het enige groene dat lijkt op wasabi dat Oma ooit gegeten had was Guacamole… Ja, jullie raden het al, Oma snoepte heerlijk (in ene) haar toefje wasabi op. Oma kreeg een roder hoofd dan ik haar ooit heb zien krijgen, en is nooit echt fan van Japans eten geworden. Gek hè!!)

Terug naar kerstmis en gevulde eieren, dit is dus het recept van Opa Han waarvan ik nu al z’on 40 kerstavonden heb gesmuld!!

 

Ingrediënten:gevulde eieren

3 Eieren.
15 gr Roomboter.
Mayonaise.
Nootmuskaat.
Zout & peper

Kook de eieren hard, en zet de roomboter buiten de koelkast om zacht te worden. Pel de eieren en snijd ze in twee helften. Wip de dooiers uit de eiwitten en leg ze in een diep bord. Prak de dooiers met een vork goed fijn. Voeg vervolgens de boter toe, en na die ook goed te hebben geprakt, mayonaise en nootmuskaat naar smaak en kruid met zout en peper. Blijf mengen en prakken tot je een mooi egale massa hebt. Schep die massa in een spuitzak en vul de eiwitten met de dooiers, en je hebt heerlijke gevulde eieren van opa! bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *