Het recept voor Familie

Salade Novotel

Lieve Saar en Mats, gefeliciteerd met de verjaardag van jullie Opa Han. Opa zou vandaag vijfenzeventig zijn geworden. Wat zou hij op z’n verjaardag lekker van jullie hebben genoten!!! Als een klein soort eerbetoon aan jullie Opa maak ik vandaag een gerechtje dat me nog altijd aan hem doet denken, een Salade Novotel. Vroeger gingen jullie vader en ik met onze vader en moeder in de zomervakantie heel vaak naar Frankrijk. We gingen dan helemaal naar het zuiden, zeg maar in de buurt van Bordeaux. De eerste jaren reden we dan dat hele end met z’n vieren in de auto. Opa achter het stuur, Oma achter de kaart (zeg maar een soort Tom Tom op papier) en jullie vader en ik op de achterbank met een heeeeeeele grote tas met stripboeken (en de nieuwe stripboeken die we speciaal voor de reis hadden gekregen waren altijd bij de grens met België al uit!). En als de strips uit waren dan hadden we ook nog onze Nintendo games (hele kleine zwart wit Ipads die maar één, vergeleken met Ipads van tegenwoordig nogal saai, spelletje konden spelen).

Nou begonnen die na een aantal keer spelen natuurlijk ook een beetje te vervelen, en omdat jullie vader en ik dan ook een beetje vervelend werden (goeie tip voor jullie, gewoon om de minuut vragen “zijn we er al”!!) maakten opa en oma op zo’n reis altijd één of twee tussenstops in een Novotel. Vader en moeder lekker in de bar of op het terras, en de kinderen lekker in het zwembad of aan de space invaders. ‘S avonds aten we dan natuurlijk ook in het Novotel , en jullie opa bestelde dan nog wel eens een Salade Novotel. En op mij maakte dat altijd grote indruk. Allereerst omdat de Salade naar het Novotel heette, en dus direct was verbonden aan de heerlijke vakantie herinnering!! Maar ook omdat ik het zo “stoer”van mijn vader vond dat hij dat bestelde. Ik zelf at nog niet zo vaak in een restaurant en had de neiging om de duurste, grootste, meest uitbundige Tournedos, Tarbot of Varkenshaas te bestellen, opa Han liet zien dat hij vaak in restaurants at door gewoon te bestellen waar hij echt trek in had.

Salade Nøvøtæl

Lieve Mats, zoals je zult merken is dit recept ook een beetje een eerbetoon aan jou, want ik heb de Salade Novotel aangepast aan het Scandinavische van jouw naam. Speciaal voor jou heb ik er vandaag een Salade Nøvøtæl van gemaakt!! (ja ja, je hebt natuurlijk gelijk, ik had gewoon geen Emmental in huis……..)

Benodigdheden:

1 Kropje Sla, of een of twee zakjes salade soorten, (ik gebruikte vandaag veldsla en rucola.)
150 gram gekookte ham (of zoals vandaag Pata Negra.)
150 gram Emmental (of zoals vandaag voor het scandinavische, een beetje romige Danish Blue.)
Vinaigrette

Snijd de ham en kaas in blokjes (langwerpige in mijn herinnering). Maak de sla aan met de vinaigrette, meng de kaas en ham door de sla, et c’est tout! Bon Appetit!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *