Het recept voor Familie

Gỏi cuốn Blanda, Vietnamese loempia mokum-stylie

Lieve Saar en Mats,

Vandaag heb ik zin in een gemakkelijke maar toch heerlijke maaltijd. Ik wil lekker licht eten, met veel smaak! En omdat we dit jaar heeerlijke Indian Summer dagen hebben, maar vooral omdat ik er trek in heb, eten we vandaag loempia. Nou klinkt dat hier in Nederland al gauw naar de bekende gefrituurde loempia, maar zoals ik al zei wil ik ook lekker licht eten, dus vandaag maak ik Gỏi cuðn.

 

Gỏi cuốnGỏi cuðn

Gỏi cuðn is een Vietnamese, niet gefrituurde loempia (Spring Roll). De vulling bestaat uit rijst noedels met plakjes varkensvlees en garnalen , en een mengeling van groenten en kruiden. In plaats van het deeg dat gebruikt word voor gefrituurde loempia’s, worden Gỏi cuðn gerold in vellen rijstpapier of bánh tráng. In Vietnam worden Gỏi cuðn geserveerd met een dipsaus van Hoisin en pinda’s.

 

 

 

 

Blanda

Blanda is een woord uit de tijd van Nederlandsch Indië om een koloniale Nederlander aan te duiden. Ik vind het wel mooi om het te gebruiken voor vernederlandsing van een een recept. Een mooi woord voor fusion met de Blanda keuken.

En ik moet toegeven dat ik de Gỏi cuðn dus ook wat vernederlandst heb. De garnalen waren wat duur en ik had geen zin om de varkensbuik eerst klaar te maken. En ik vind veel groenten nou eenmaal fijn in een Gỏi cuðn. Voor mij is het een lekkere en aparte manier om een salade te eten. Een salade in een velletje!

 

 

Gỏi cuốnGỏi cuðn Blanda

De Gỏi cuðn Blanda is dus een mengeling van Aziatische en Europese ingrediënten. Vandaag vul ik de bánh tráng met Mung Bean glas noodles aangemaakt met een druppie sesamolie. Komkommer en paprika, Casselerrib en krab, en bos ui en basilicum.

De dipsaus is gemaakt van de Nectar van de goden, de PiPi van de baas van de paus, de dressing van de kroonjuwelen, mijn ontdekking van de eeuw (van dit jaar): Dashi iri Ponzu!!

 

 

Ik vind dit als dressing best lekker zoals je merkt, maar als ik de ponzu nog wat extra wilt laten smaken rasp ik er een teen knoflook en een stuk gember door. Soms hak ik er ook nog een lombok peper door.

Bereiding:

Gỏi cuðn bereiden is eigenlijk een vrij simpel klusje, pas bij het rollen moet je even opletten.Eigenlijk vertellen de plaatjes je straks alles dat je wilt weten.

Rasp eerst de knoflook en de gember en hak de lombok fijn, Meng met de ponzu en zet weg. Snijd, knip of scheur alle vlees vis en groente op maat. In dit geval de paprika in halve dunne ringen en de komkommer in dunne batons. De casselerrib gaat in reepjes, en de krab (fake of echt) in ongeveer Juliennes. Neem zoveel glas noodles als je denkt nodig te heben en maak klaar volgens de verpakking. Zodra je de noodles hebt afgegoten, maak ze aan met de sesamolie en zout & peper.

 

 
Gỏi cuốnVul een koekenpan of een diep bord met water.  Dompel hierin een vel rijstpapier onder water. Haal het vel meteen weer uit het water, laat het heel even uitlekken en leg het op een platte ondergrond.

 

 

 

 

 

 

 

Gỏi cuốn

Begin dan op het derde kwart van boven,  horizontaal in het midden met de glas noodles.

 

 

 

 

 

Gỏi cuốn

En vervolgens de rest van de ingrediënten, bewaar per Gỏi cuðn twee blaadjes basilicum.

 

 

 

 

 

Gỏi cuốnSla dan de twee zijkanten over de vulling. En leg twee blaadjes basilicum op het bovenste kwart van het rijstvel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gỏi cuốnSla het onderste stukje rijstvel over de vulling, trek goed strak, en rol vervolgens de Gỏi cuðn op.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gỏi cuốnZie hier: de Gỏi cuðn!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nog-een-goi-cuon

1 à 2 stuks als voorgerecht, of vandaag op deze mooie nazomer dag 3 à 4 als hoofdgerecht. Met een lekker glas witte wijn of een kopje sake, denk ik nog even terug  aan de zomer en bereid ik me alvast voor op heerlijke herfst gerechten die ik met jullie ga delen!

Bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *