Het recept voor Familie

Huevos Rancheros, en cocotte.

Lieve Saar en Mats,

Jullie kennen het wel. Je bent ‘s avonds veel te lang blijven hangen omdat het toch wel erg gezellig was. Of het gezelschap was juist zooo enorm geestdodend saai,  dat je om in hemelsnaam maar iets te doen te hebben hebt vergrepen aan een beetje te veel. In ieder geval ben je zojuist wakker geworden met, naast een boel spijt, een enorme kater!! En om aan de hoofdpijn en de algehele malaise te ontsnappen heb je naast paracetamol en glazen water ook een fors en hartig ontbijt nodig.

Huevos RancherosSorry, wat hoor ik jullie zeggen??? Jullie zijn twee en vijf en jullie drinken nog niet?? Nou vooruit,dat is dan best onsportief, maar misschien was oom er zelf ook wel wat vroeg bij. Laten we zeggen dat, als je een dag van klimmen en klauteren tegemoet gaat, en energie gaat verbranden zoals alleen twee- en vijf- jarigen dat maar kunnen,  je òòk een goed ontbijt nodig hebt. Trouwens Saar, het ontbijt waar ik het over heb is van oorsprong een Mexicaans ontbijt, dus er mag Guacamole bij!! (reden genoeg om van welk gerecht dan ook te houden hè.)

 

 

 

Huevos RancherosOK, jullie hebben energie nodig voor vandaag, en ik moet bijkomen van gisteravond. En helaas is de Indian Summer waar ik vorige keer over sprak nu toch 00k wel afgelopen.

De herfst is ondertussen niet meer een warme comfortabele herinnering aan een zalige zomer, maar eerder de voorbode van een depressieve wintertijd. En we willen toch nog wel heel graag een tijdje zo’n herfst hebben van mooie boswandelingen met de hond, en lekker na het diner met een glas Calvados bij de open haard!! Reden te meer om onze dagen te beginnen met een goede, belangrijkste maaltijd van de dag!!

Goed, wat gaan wij dus doen Oom??  Lieverds, ik zei het al; een fors hartig ontbijt; Huevos Rancheros. Huevos Rancheros is een Mexicaans gerecht. Huevos zijn eieren en Rancheros zijn Ranchers, en dus eigenlijk hebben we het hier over Eieren voor Cowboys!! Eieren voor èchte mannen. Het soort man dat ‘s avonds een grizzly beer op de barbecue mept om vervolgens het half rauwe vlees met zijn tanden van de botten te scheuren!!!!

Het moge duidelijk zijn dat jullie oom eigenlijk het archetype is van zo’n man, Met zijn ruwe bolster en z’n,  oh who the F. am I kidding……..Ome Sjuun is natuurlijk een veel te slap watje voor dat al, dus vandaag gaan de Huevos Rancheros keurig in een thee koppie. Wat over blijft is een lekker hartig ontbijt met een met een goeie chili kick, waar je een dag heerlijk mee kunt beginnen! (of waarmee je self inflicted injury’s kunt verzachten!!)

 

Huevos RancherosP.S. Nou komt er nog bij dat de Amerikanen zich vannacht weer eens van hun debielere zijde hebben laten zien, door een fascistoïde nincompoop tot president te kiezen. die over Mexico en Mexicanen nogal wat nare dingen zegt. En ook daarom dus vandaag dit heerlijke recept; mede om de Mexicanen een hart onder de riem te steken, om ze in ons hart te sluiten en om zeg maar een muurtje om ze heen te bouwen!!

 

Ingrediënten:

 

110 gram Chorizo in blokjes gesneden

75 gram spekkies

4 a 5 Ansjovis vissen, gehakt

1 ui

1 paprika

1 a 2 jalapenos

2 tenen knoflook

1 blikje tomaten puree

1 blik tomaten

eieren zoveel als je trek hebt.

Geraspte kaas

 

 

Je begint de Huevos Rancheros door eerst de saus te maken. Je kunt ook meteen voor vele Huevos saus maken en deze dan invriezen, dat maakt het voor ontbijt sneller en makkelijker! Bak  in een klontje boter eerst de ansjovis even, die zal daardoor oplossen en alleen smaak achterlaten.  De ansjovis is op deze manier al ongeveer genoeg zout voor het gerecht, dus pas op met kruiden. Bak dan de spekkies en de stukjes chorizo zachtjes aan. Als de spekkies iets knapperig worden, en de chorizo wat van z’n oranje vet begint te verliezen, voeg je de ui, de paprika, de jalapeno(s) en de knoflook toe, tot de uien glazig zijn. Voeg vervolgens de tomaten puree toe en bak heel even mee voordat je de rest van de tomaten toevoegt.

De saus is nu eigenlijk wel klaar, laat hem alleen nog lekker een tijdje pruttelen. Als de saus wat te dun is naar smaak laat hem dan pruttelen tot hij wat is ingekookt, vind je de saus wat te dik maak hem dan aan met een beetje bouillon of wijn of iets dergelijks. Maak als je tevreden bent de saus af met zout en peper naar smaak.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vul een ovenvast schaaltje met de saus, maak een kuiltje in de saus en breek daarin een ei (of kuil en eieren). Strooi er een handje kaas over en bak in de oven voor ongeveer 15 minuten voor een portie met één ei. Na de vijftien minuten kijk je of je tevreden bent door met het kopje te wiebelen en te kijken of de eierdooier de stevigheid heeft waar jij van houdt. Lekker met een broodje of  met toast (ja Saar, van de Guacamole had ik al gezegd!!) en voor ons cowboys een goeie dubbele espresso. Bon Appetit!!

 

2 thoughts on “Huevos Rancheros, en cocotte.

    1. JP Post author

      Dat kun je helemaal naar je eigen smaak aanpassen natuurlijk, maar ik vind een beetje heet hier wel lekker!! (Zeker als een “oppepper” na een zware nacht!!!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *