Het recept voor Familie

Involtini di Melanzane con Funghi, alla Parmigiana

Lieve Saar en Mats, helaas is het al weer zo ver, het is vandaag de laatste dag van de Tour de France van dit jaar. Voor Oom Sjuun altijd een beetje melancholische dag.

involtini melanzane

Jullie moeten weten, Oom Sjuun is een grote wielersport fan, en een nog veeeel grotere tour de france fan. Al een kleine 35 jaar is de tour de France het sportieve hoogtepunt van het jaar voor jullie oom.

Toen ik een jongentje was volgde ik de tour al. Bijvoorbeeld toen ik vijftien was, en ik naar de strijd tussen Hinault en Lemond luisterde op de radio in de blauwe kamer in Oterleek! Of met de radio in de tuin toen in 1987 Robert Millar tegen Stephen Roche fietste, dan was ik de dag daar op, op weg naar school, eigenlijk nog sneller dan zij. Of in de jaren daarvoor, toen wij tijdens de tour de France vaak op vakantie waren (in Frankrijk Nota Bene). Daar verstond ik de radio natuurlijk nièt. “Nou en” hoor ik jullie denken; ” dan volgde je dus gewoon de nederlandse livestream op de I-Pad zeker”.Involtini melanzane Maar dan vergeten jullie dat Sjuun uit de pre-historie komt. Wij moesten voor de uitslagen van de etappes wachten op de krant. Opa Han kocht dan een telegraaf (er was alleen de krant van een dag eerder) waarin wij dan lazen wie de etappe van gisteren (dus eigenlijk eergisteren) had gewonnen!!! Ik was zelfs al fan van de tour toen die werd gewonnen door Joop Zoetemelk. Of werd ik het daardoor?? Ach, dat soort details vervagen met de tijd.

Later werd de tour zo mogelijk nog belangrijker voor Sjuun. Niet alleen bleef de sport interressant, en waren de herinneringen mooi. Het is ook een feit dat zelfs de meest miserabele lente, bij het begin van de tour altijd wel is overgegaan in iets dat op een zomer lijkt. En zo werd de tour voor jullie oom in sommige jaren het eind van de winter en een echt anti depressivum!! Het verbeterde weer thuis, de beelden van Frankrijk waar het altijd mooi weer is (?), de spannende sport, en niet te vergeten de commentatoren van de NOS die drie weken lang een soort huisgenoten worden.

Ieder jaar in Juli is er weer die tijd van fijne herinneringen van mooie verhalen en van zomerse opluchting, en drie weken later is er dus altijd deze melancholische dag. En dus is het bij het eten van vanavond vooral de vraag; wat past er goed bij een aantal flessen wijn!!

Nee hoor lievelingen, zo erg is het gelukkig nou ook weer niet met jullie oom gesteld. Maar ik vind het wel een goede avond voor een fijn zomers gerecht, om te vieren dat de tour weer mooi was en dat de zomer nog lang niet voor bij is.

Vanavond heb ik daarom gekozen voor een Italiaans gerecht, Involtini Melanzane, of te wel gevulde aubergines.

Involtini melanzane

Ingredienten:

2 Medium Aubergines
1 a 2 uien
1 bol Mozarella
1 Doosje Champignons
Verse Basilicum of eventueel verse Oregano of een mengsel van beide.
Olijfolie
Parmesan
Knoflook
Sherry
2 a 3 soep (opschep) lepels marinara saus.

Meng 3 uitgeknepen tenen knoflook met een flinke scheut olijfolie. Dit word de marinade voor de Aubergine, die je in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter hebt gesneden. Meng goed en zorg dat de olie met knoflook gelijk over beide zijden van alle plakken word verdeeld.

Snijd de champignons is plakjes en bak ze met de fijngehakte ui, en de fijngeknepen teen of tenen knoflook. Als dit mengsel vrijwel gaar is, blus het dan af met een glas sherry. Zodra de sherry grotendeels verdampt is, haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen. Wanneer het mengsel is afgekoeld hak je het, met de hand basilicum (een enorme grote klauw is nog beter), niet al te fijn. Rasp de bol mozzarella en meng met de champignons tot een samenhangende vulling (indien nodig kun je een beetje marinara gebruiken om alles bij elkaar te houden).

Zet een grillpan op (vrij) hoog vuur en grill de plakken aubergine. Je hoeft geen olie toe te voegen aan de pan, want de aubergine is al geolied. Grill de plakken aubergine tot ze gaar zijn. Ik bedoel ook ècht gaar, want alhoewel de aubergine straks nog in de oven gaat, is dat te kort om nog veel bij te garen, en niet gare aubergine is smerig. Als de gare plakken aubergine genoeg zijn afgekoeld leg je een beetje van het paddestoelen mengsel aan een kant van een plak, en rol je de plak vervolgens op zodat je een soort canneloni van aubergine maakt. Herhaal dit tot dat de vulling en de aubergine op zijn.

Dan leg je in een ovenschaal eerst een heel dun bodempje marinara, en vervolgens de rolletjes aubergine. Giet daar vervolgens naar smaak weer marinara over, maar maak geen soep. Maak de schotel vervolgens af door er lekker veel parmesan over te raspen.

Nu de schotel nog een kwartiertje in de oven op 180 C, en Buon Appetito!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *