Het recept voor Familie

Groene asperges met haring tartaar

A great philosopher once wrote: “Naughty naughty, very naughty!!”

Lieve Saar en Mats, wat heb ik jullie enorm verwaarloosd. M’n laatste post voor jullie is al weer vier maanden geleden! Ondertussen heeft Mats zn eerste verjaardag al gevierd en is het asperge seizoen al lang al weer begonnen! Nou zullen jullie het tegen de tijd dat jullie dit lezen wel al weten, maar Sjuun heeft nog wel eens last van ‘winterdipjes’. Jullie oom heeft soms zo zn persoonlijkheids problemen die hem een tijdje uit de running houden, en zo was het helaas ook weer in de afgelopen maanden. Maar gelukkig komt er na regen altijd zonneschijn, en in dit geval is sinds enige tijd, letterlijk en ook in Sjuun’s hoofd, de lente weer aangebroken. NU is het dus tijd voor die goede voornemens, voor heerlijk eten en drinken, en voor blogposts voor de allermooiste en allerliefste neef en nicht!! En Matsie, ik kan het natuurlijk niet zo maar voorbij laten gaan, Gefeliciteerd man!!! Je bent al weer een jaar. En wat een super neefje ben je!! Jouw pappa heeft me al één hele foto opgestuurd waarop je zonder jouw trademark brede grijns te zien bent. En die kon hij alleen maar maken toen je voor het eerst in je leven snipverkouden was. Liefste neef, je ben familie om van te genieten en ik ben al een jaar lang trots om jouw oom te mogen zijn.

Asperge Haring TartaarWat zullen we bij al dit heugelijk nieuws eens eten? Sjuun maakt vandaag een maaltijd van wat van zijn favoriete dingen. Asperges met haring, of gegrillde groene asperges en een tartaar van haring. Een heerlijk en heel simpel gerecht met maar weining bereiding, maar met veel aandacht voor heerlijke smaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienten:

1 Bosje groene aspergesHaring tartaar ingredienten
2 Hollandse nieuwe haringen.
1 Granny Smith appel.
1 Augurk
1 Ui
1 Citroen
Creme Fraiche
Mayonaise
Olijfolie
Knoflook

Breek van de asperges de achterste stukken af. Neem daarvoor ieder uiteinde van de asperge in een hand en buig, de asperge breekt dan op het juiste punt. Gooi de ‘kontjes’ in de vriezer voor wanneer je asperge bouillon gaat maken. Rasp of knijp een of twee tenen knoflook en meng deze door een paar eetlepels olijfolie, en laat deze even trekken.

 

 

Voor de tartaar snijd je de {schone} haringen in hele kleine blokjes. Wanneer je tartaar van steak maakt, hak je je vlees vervolgens, maar doe dat met de haring niet. Haring heeft een andere structuur en als je die gaat hakken word een haring smurrie! Snijd ook de appel, de augurk en de ui in kleine blokjes (brunoise). Maak vervolgens de haring aan met de appel, augurk en ui, en met mayonaise, Creme Fraiche en een flinke kneep citroensap. Kruid met peper en zout, en dien op het bord op in een mooi serveer rondje, of vierkantje, of stukkie regenpijp (schoon!!!!) zodat het er mooi uit ziet.

wpid-img_20150717_170123.jpgZet een grillpan op hoog vuur. Zodra de pan lekker heet is, grill je de asperges, totdat ze aan beide kanten een lekker grillstreepje hebben. Haal ze vervolgens even door de knoflook olie en dien op.

Voor iemand die van asperges en van haring houd (i.c. Sjuun), een heerlijk maal, lekker met een flesje witte wijn, heerlijk op het balkon of het terras in de tuin. Nou heb ik werkelijk geen enkel “verstand” van wijn, maar ik kan jullie voor deze ene keer toch een wijn aanraden. Sinds enige tijd verkoopt de Aldi en Australische witte wijn genaamd Yabba, en ik moet zeggen dat ik de combinatie van Chardonnay en Viognier erg lekker vind. Saar en Mats, ik ben blij dat ik weer terug ben, dus Bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *