Het recept voor Familie

Juich-soep voor onze Jongens!

Wij houden van oranje, om z’n smaak en mondgevoel!!

Oh ja, Paprika soep dus…

 

Lieve Saar en Mats,

 

Vanavond is het zover, it giet oan! Vanavond speelt het Nederlands elftal in de achtste finales tegen Tsjechië. En we zijn er klaar voor! Jullie zitten al klaar met jullie vriendjes, Puck heeft haar juich-shirt al aan, en ik kom met een juich-soep die uitstekend bij de avond past. Eigenlijk kan het al helemaal niet meer mis gaan, maar we hebben in ieder geval genoeg voor een hele spannende avond!!

Nou wil ik natuurlijk niet de niegus over deze fijne avond brengen, maar ik weet nog hoe ik in 1978, toen ik acht jaar oud was (een beetje tussen jullie leeftijden in) voor het eerst klaar zat voor een avondje juichen. Toen het Nederlands elftal in Buenos Aires tegen Argentinië speelde in de finale van het wereldkampioenschap. Ik mocht uitzonderlijk laat opblijven en heb met jullie opa de hele spannende wedstrijd gekeken en met het elftal meegeleefd. En bijna, bijjjjna  konden we ook na de wedstrijd nog juichen, maar helaas… Google maar eens Rob Rensenbrink en dertig seconden voor het einde van de finale. Terwijl ik het hier opschrijf kijk ik het fragment nog weer eens terug op Youtube en de rillingen lopen opnieuw over mijn rug!

Maar goed, vanavond gaat ons ongetwijfeld veel meer succes brengen, en als we allemaal maar hard genoeg mee juichen en mee leven (jij ook Puck!!), dan zou het zo maar eens kunnen zijn dat jullie, over een jaartje of veertig, op Youtube terug kunnen kijken naar het winnende doelpunt uit de finale van het EK ’21.

Tot die tijd hoop ik dat jullie van Paprika’s houden!!

 

 

Oranje Paprika Juich-soep

 

juich-soep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten

(Ik heb met deze hoeveelheden soep gemaakt voor drie tot vier borden)

 

2.5 kilo Oranje Paprika

0.5/ 1 liter Bouillon (vega, kip, rund, als het maar geen vis is)

1 grote wortel

1 grote ui

2 a 3 ribben bleekselderij

twee tenen knoflook

een scheut sherry of shaoxing, een hoeveelheid MSG of Ve-Tsin, een mespunt gerookt paprika poeder en peper en zout.

 

Snij de ui, de selderij, de knoflook en de wortel redelijk grof. Zet een pan op het vuur met een of twee eetlepels olijf olie en fruit de groenten een kwartiertje ongeveer. Als de groenten zacht en glazig zijn blus ze dan af met de sherry. Maak ondertussen de paprika’s schoon en snijd ze in grove stukken. Als de sherry de tijd heeft gehad om haar alcohol te laten verdampen, voeg je de paprika toe, en voeg je genoeg bouillon toe tot alles onder staat. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen, of zo lang het duurt tot de paprika zacht is. Maak de soep vervolgens met de staafmixer of blender glad en haal door een fijne zeef. Breng op jouw smaak met peper en zout. Ik serveer de soep met een handje fijn gestampte rijst/chili zoutjes, maar een lekker stuk brood is ook goed. Lekker met een glas witte wijn, en een mooi doelpunt van Oranje! Bon Appetit!!

 

 

 

 

One thought on “Juich-soep voor onze Jongens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *