Het recept voor Familie

Espresso Martini en een kilo Rosbief, of: Mijmeren over kerstmis II

Lieve Saar en Mats,

Krijg nou toch wat het is al weer bijna kerst!! Ik heb al jullie cadeau’s al ingepakt. De ingrediënten voor de Garnalen-Krab cocktail zijn al gekocht en ik heb voor àlle zekerheid Oma’s recept voor cocktail saus er weer even bij gepakt. Gewoon om weer even zeker te zijn dat ik de goeie smaak te pakken zal hebben. Vooral heb ik zin om jullie te zien. Oom is veel ziek geweest dit jaar en ik heb veuls te weinig van jullie kunnen zien…. Maar dat gaan we dus goedmaken!!!!!

Nou is de periode naar de aanloop van Kerstmis altijd al een fijne tijd. Van met zn allen naar Alkmaar om vervolgens allemaal stiekum met een hand vol lijstjes een andere kant op te gaan. Van met Oma dennetakken en mistletoe kopen bij het tuincentrum. Van gespannen afwachten wat voor cadeaus je zou krijgen, tot en met het op kerstavond opzetten van de boom. Allemaal zulke fijne tradities dat ze ieder jaar opnieuw een feest waren.

En eten natuurlijk ook hè. Zoveel tradities (en ik weet dat ik het woord eigenlijk teveel gebruik hier), zoveel tradities van rond deze tijd van het jaar die met eten te maken hebben! Van de garnalencocktail en de gevulde eieren van kerstavond, de vispaté en wild zwijn bout van kerstmis en de pasteitjes en de Champagne van oude jaar;  Ik kan zo nog steeds proeven wat voor dag het vandaag is!! En ook al komen er gerechten en tradities bij, de “Golden Oldies” vergaan niet alleen nooit, ze blijven altijd een speciale en prominente plaats innemen.

En de nieuwe gerechten?? Soms zijn die ook een (daar ga ik weer) traditie. Zo plan ik dit jaar een gerecht te maken met een enorme geschiedenis in de familie! Zo heeft oom het een keer al een beetje, en al een keer volledig laten mislukken als gedeelte van een kerstdiner. Maar nog veel belangrijker de Rosbief waar ik het over heb was een van jullie Opa’s ster gerechten. Mijn vader, alhoewel hij af en toe een beetje tot “de man die zondags het vlees sneed” neigde,  was op zn tijd ook de man die zondags het eten maakte. Sperziebonen met spekkies, gevulde avocado’s (heeel speciaal toen) en Ijsjes van meneer Vos (waar je dus lekker in moet graven) waren toppers van zon Zondagsmaal. Maar Opa’s Rosbief met Bearnaise en patatjes waren toch wel waar we ons het meest op verheugden. En zoals je ziet, aan het broodje Ros dat het resultaat is van mijn mijmeringen (en de oefening) van dit jaar,  kan ik het tegenwoordig ook!

Goed, genoeg mijmeringen, tijd voor een recept. En alhoewel het recept Espresso Martinivoor een rosbief hier natuurlijk zou passen, dat komt nog wel. Het recept van vandaag is een recept voor een cocktail. Want wat is er nou beter “voor tijdens het mijmeren over kerstmis”, dan een lekker drankje. Of zoals dit drankje bekend staat, een cocktail “that wakes you up, then f@cks you up”. Dus voor tijdens het mijmeren, om een beetje bij te komen bij het ontbijt op 2e kerstdag, bij het dessert of gewoon wanneer je wilt, hier is het recept voor een Espresso Martini. Geniet en mijmer met mate, ehhh ik bedoel, drink met maten!

Espresso Martini:

Ingredienten:

1 Vodka

1 Koffielikeur zoals bv Kahlua

1 Espresso

eventueel een beetje suikersiroop

Koffieboontjes. (die van chocolade dan hè)

Voor een goede Espresso Martini heb je nodig een koud glas en een shaker vol ijs. Voeg dan de Vodka, Kahlua en de verse en nog warme espresso toe. Schud als een malle en schenk uit, Als je veel suiker in de koffie gebruikt kun je er eventueel een beetje siroop bijvoegen. Serveer met een paar koffieboontjes. Het klinkt misschien wat raar om warme koffie in een shaker met ijs te doen, maar de espresso martini moet net als espresso geserveerd worden met een mooie crema laag en die blijft niet als je de espresso laat afkoelen. 

Jongens, ondertussen een aantal mijmeringen met Espresso Martini verder ben ik er weer uit wat we gaan koken deze kerst, Ik hoop dat jullie het morgen lekker zullen vinden, en Cheers!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *