Het recept voor Familie

Romige Tomatensoep met Corona a la crème.

(of; week 1 van de Apocalypse, met tomatensoep)

Lieve Saar en Mats,

Zoals jullie ongetwijfeld al wel weten, is het einde der tijden begonnen. Iedereen is ziek, de supermarkt is leeg gehamsterd, de scholen zijn dicht (joepie) en jullie krijgen thuis onderwijs van Juf Pappa en Meester Mamma. (boeh!!). Opa’s en Oma’s zitten achter slot en grendel, in Amsterdam zijn zelfs de Wallen dicht en Pappa heeft de griep, dus die is waarschijnlijk straks een van de eerste Zombies die terug komt.  tomatensoep hamsterenEn dan is er nog het toilet papier. Ik denk dat wij Nederlanders, wij klein dapper volkje uit ons zo geliefde kleine kikkerlandje, ik denk dat wij hebben laten zien dat “when push comes to shove”, “when the shit hits the fan”, als het er ècht op aan komt, dat wij dan als één, tot de dood er op volgt, zullen vechten om het laatste velletje……..

(15 miljoen mensen, 

om de laatste rol papier op aarde,

slaan zij elkaar de hersens in,

in schone billen vinden ze hun waarde…)

Lieve Oom, is er dan helemaal geen hoop meer??? Ik hoor het jullie vragen schatten. En het antwoord is helaas nee…… Alhoewel, het begint wel langzaam aan lente te worden. En grappig genoeg; voor families heeft dit nare virus soms een  verrassend side effect.  Ik kom met mijn hondje Ofu (weet je nog Saar?? of zullen we haar ondertussen maar gewoon bij haar echte naam noemen?), ik kom met Noa al een jaar of zeven heel vaak in hetzelfde park. En voor het eerst in al die tijd , kom ik nu, in deze tijd van quarantaine en sociale isolatie, gezinnen tegen. Vrolijke gezinnen die samen met elkaar door de lente wandelend, zonder stress even aan hun isolatie ontsnappen. Blijkbaar moesten de voetbal, de bij-scholing, de muziekuitvoering en het werk eerst worden verboden. Maar stiekem denk ik dat het voor ouders en kinderen helemaal niet zo slecht is om voor een poosje, gezellig, rustig zonder stress en druk, tijd met elkaar door te brengen.  En voor al die gezinnen, en dus ook dat van jullie, wat wil je na zon fijne wandeling met je geliefden nou nog meer dan een goede lunch met een kop lekkere Romige tomatensoep!

P.S. Ik hoor van pappa net dat jullie vandaag Gym hadden, dus zo slecht is dat thuisonderwijs nou ook weer niet!!

tomatensoep

Romige Tomatensoep.

Ingrediënten voor twee flinke koppen tomatensoep:

 • een Uitomatensoep
 • een wortel
 • twee of drie ribben (stengels) bleekselderij
 • 500 gr Smaakvolle, goed rijpe tomaten
 • een pakje (500gr) passata
 • 2 laurierblaadjes
 • een liter bouillon (welke soort je maar wilt, ik gebruik kip)
 • borrel maatje droge sherrytomatensoep
 • paar schepjes suiker, peper en zout

Om te serveren:

 • een pakje slagroom of crème fraîche
 • een flinke bos basilicum
 • parmesan

Methode;

Snij de tomaten in half of kwart, bestrooi ze met de suiker (drie klontjes waard ongeveer) en zet ze even weg.

Neem de basilicum (zeg maar een zon supermarkt plantje, de blaadjes en de niet houterige stengels) en de parmesan (naar smaak) en maak super fijn. Dat doe je natuurlijk met een vijzel, behalve wanneer je lui en of verstandig bent en je een staafmixer gebruikt. Voor de pedanten onder ons, nee dit is inderdaad geen Pesto, maar dat wil ik ook niet, het gaat hier puur om de basilicum voor bij de tomaat en de parmesan voor het zoutige en het romige.

Snij de ui, wortel en selderij redelijk fijn, en fruit deze met de laurier in olijf olie. Als de groenten een beetje zacht zijn, zet dan de pan even hoger en blus de pan af met de sherry. Voeg dan de tomaten toe en laat op een heel zacht vuurtje alles tien minuten pruttelen. Voeg na de tien minuten de passata toe, roer goed en laat vijf minuten mee koken. Voeg dan de bouillon toe en laat dan de pan tomatensoep een kwartier heel zachtjes doorkoken.

De soep is nu eigenlijk af, maar hij moet nog wel even door de blender of de staafmixer. Dat kun je nu meteen doen, maar wees es lief, als je niet helemaal zeker bent dat je dat gaat doen zonder een beetje te spetteren laat dan de soep even wat af koelen, We krijgen al Corona, laten we die nou niet combineren met brandwonden!! Haal de soep vervolgens nog door een zeef.

Warm (eventueel) de soep weer op en serveer haar met een flinke schep non-pesto, een flinke scheut room of crème fraîche en een druppie olijfolie. Kijk naar je familie en weet weer even hoeveel je van ze houd, vervloek het virus, alors on dance en Bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *