Het recept voor Familie

Paardenburger en / of Ziekenhuis eten… Doe mij dan maar no-bake Mocca Cheesecake!!

Lieve Saar en eventuele meelezers, Wil je dat nooit meer doen!! Een beetje met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen… Gisteren overdag was je heerlijk naar de manege om lekker te rijden op de paaties waar je zo van houd. ‘S avonds moest je overgeven en had je het zo benauwd dat je ouders met je naar de dokter zijn gegaan, die je vervolgens meteen maar naar de eerste hulp stuurde!!! Ik kreeg ‘s morgens van je vader een foto van jullie samen in het ziekenhuis, en omdat ik nog niet helemaal wakker was dacht ik eerst nog even dat je broertje lekker vroeg was, maar toen ik de slaap uit mijn ogen had gewassen zag ik dat jij z’on vernevel kapje op je mond had! Twee en een half jaar oud en meteen maar aan de Prednison en Ventolin!! Uiteindelijk is het waarschijnlijk zo dat jij allergisch bent voor…… PAARD!! Jouw lievelingsdier nog wel (na ofoe dan natuurlijk hê).

DSCF8638

Ofoe

Maar wat voor recept kun je nu in hemelsnaam bij deze ervaring serveren??? Je begrijpt dat jouw oom een plotselinge pesthekel heeft gekregen aan paarden, dus ik dacht onmiddellijk aan een hamburger van heerlijk gehakt paard, maar ben een beetje bang dat je nog wat te jong bent voor dat soort humor, daarvoor zit je momenteel nog iets te veel in de My Little Pony fase. Daarna dacht ik dat het leuk zou zijn om het eten te maken dat je in het ziekenhuis at. Maar ja, iedereen weet dat eten in het ziekenhuis ongezond en vies is, en ook al maak ik ook wel eens iets dat vies is, dat is dan per ongeluk en daar ga ik niet hier over opscheppen!!

Dus daarom maak ik voor vandaag iets dat nog niks met de herinnering aan deze dag te maken heeft, ik weet alleen niet of ik het na vandaag nog ooit zal kunnen eten zonder te denken aan de schrik!!

No-bake Mocca cheesecake met een Bastogne-koek bodem en Chocolade ganache top.

cheesecake

Benodigdheden voor 4 personen:

6 Bastogne koeken
Roomboter (doe eens 50 gram oid)
200 gr Verse roomkaas
4 porties Oploskoffie
Suiker to taste
200 ml Slagroom
2 blaadjes gelatine
Chocolade (puur 75% cacao) + extra slagroom.

Voor de bodem verkruimel je de bastogne koeken in de keukenmachine. Als je die niet hebt, of last hebt van woede en of frustratie, knoop je ze in een handdoek en leef je je uit met een hamer! Smelt de boter en meng met de kruimels van de koek tot je de substantie krijgt van nat zand, mocht er boter over blijven, gooi die dan weg. Bedek de bodem van de door jou verzonnen taartvorm met het natte zand en druk de bodem aan. Laat de bodem hard worden in de koelkast.

Week de gelatine vijf minuten in koud water. Pak ondertussen het kleinste steel pannetje dat je bezit en giet daar precies zoveel slagroom in dat de bodem net word bedekt. Voeg daar de oploskoffie aan toe en zet op het allerzachtste vuurtje dat het fornuis heeft, de room hoeft eigenlijk alleen maar goed warm te worden. Wanneer de room goed warm is, knijp je de gelatine uit en roer je die door het koffie en room mengsel. Wanneer de gelatine volledig is opgelost haal je de pan van het vuur en laat je hem even afkoelen. En even is in dit geval de tijd die je nodig hebt voor de volgende stap.

Die stap is eerst het kloppen van de slagroom. Als die stijf is voeg je de roomkaas toe. Dit klop je dan weer tot een “gladde massa”. Vervolgens voeg je aan deze massa suiker toe. Als de massa op smaak is voeg je al kloppend het gelatine mengsel toe om vervolgens weer te proeven en evt opnieuw suiker toe te voegen. Giet de cheesecake in jouw taartvorm(-en) en laat opstijven in de koelkast.

Als de cheescake al een beetje is opgesteven kun je aan de ganache beginnen. In dit geval gebruik ik anderhalf of twee delen slagroom op een deel chocolade, maar daar kun je zelf mee experimenteren. Breek honderd gram chocolade in kleine stukjes in een glazen kom, verwarm ondertussen honderdvijftig gram slagroom in een pannetje. Laat de slagroom niet koken! Voeg de slagroom toe aan de chocolade en laat een paar minuten staan. Daarna goed doorroeren en over de cheescake gieten. Laat de cheescake weer enige tijd in de koelkast staan, ondanks het feit dat hij er nu wel heeeel erg lekker uit ziet, de ganache moet minstens helemaal afgekoeld zijn. En daarna, Bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *