Het recept voor Familie

18 shopping days tot Kerstmis (dus nog maar 24 tot stoofpeertjes!!)

Lieve Saar en Mats, het is ondertussen wel duidelijk dat ik geen heel regelmatig blogger ben, en ik heb in de post met de het pilletje ook al eens beetje uitgelegd waarom. Maar, nu wij pas een hele leuke dag samen hebben gehad, en het die tijd van het jaar aan het worden is waarin het tijd is voor veel familie, kruipt het bloed toch weer waar het te weinig gaat.

Laten we eerlijk zijn, familie en eten zijn, behalve DE core-business van deze site, ook waar kerstmis om draait. En wat kan er dan een beter come-back recept zijn voor deze site, dan die van een van de vaste kerst gerechten van onze familie, Stoofpeertjes!

Nou moet Oom Jules hier een beetje voorzichtig zijn. Stoofpeertjes waren niet altijd zijn favoriet, en een recept dat hij pas heel laat onder de knie kreeg.  Het was jullie Oma die tot op het laatst de peertjes maakte voor kerst, en het was eigenlijk vooral voor jullie vader dat ze op tafel kwamen.

Jullie kunnen het natuurlijk beter aan hem zelf vragen, maar volgens mij waren Oma’s peertjes een van de hoogtepunten van de kersttafel voor jullie paps! En ik weet heel zeker dat het voor Oma daarom een van de belangrijkste en fijnste gerechten was die ze op kerstmis kon maken.  Eigenlijk is dit recept voor stoofpeertjes daarmee misschien wel HET recept voor familie. Het recept voor een mooie herinnering aan elkaar, en aan gelukkige momenten, simpelweg klaar te maken in je eigen keuken.

Hoe leuk zou het zijn als jullie, wanneer jullie zelf een gezin hebben, nog eens jullie oude vader voor het kerstdiner uitnodigen, om hem dan deze stoofpeertjes te serveren. Paps denkt terug aan mooie feestdagen van lang lang geleden, en aan zn moeder en haar liefde voor hem. En tegelijkertijd maakt hij, samen met jullie, nieuwe mooie herinneringen aan nog meer mooie feestdagen, en aan jullie liefde voor elkaar!!

Best knap toch, voor een kilo peren die rauw niet zo heel erg lekker zijn!!!

Stoofpeertjes eet je koud, als bijgerecht bij het kerstdiner. Maar zoals je ziet kun je ze ook heel goed combineren met kaas (als nagerecht of bij de borrel). En je kunt ze ook heel goed invriezen, dus waarom verras je jezelf niet met stoofpeertjes bij de BBQ!! /

Ingrediënten: 

1 a 1.5 kilo Gieser Wildemann of evt. andere stoofperen.

1 Fles rode wijn.

Kraan

100 a 150 gram suiker.

Schil de peertjes maar zorg dat het steeltje blijft zitten. Zorg er bij het schillen voor dat de peertjes recht op kunnen blijven staan.

Schik de peertjes recht op in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Dat is; alle suiker en 350 ml elk van wijn en water.

Als in jouw pan de peertjes nog absoluut niet “onder staan”, dan kun je nog een keer ½ water en ½ wijn toevoegen, net zolang tot de peertjes wel voldoende onderstaan.

Breng de pan met peertjes even aan de kook. zet hem daarna op een laag vuurtje (zonder deksel) houd hem een beetje in de gaten. Als je de peertjes met bv een sateprikker makkelijk kunt inprikken, zijn ze gaar. Als dan het vocht om de peertjes een dikkke siroop is die maar tot het onderste gedeelte van de peertjes rijkt, is de siroop ook klaar. 

Het handigste is om de peertjes even voor kerstmis klaar te maken, anders zet je nu de pan in de tuin. (je hebt immer op eerste kerstdag geen ruimte in de ijskast en de peertjes moeten toch snel koelen!!) Serveer of het geheel in een schaal, of een of meer peertjes per bord met een beetje van de siroop over de peertjes gegoten.

Oh en btw, Merry Christmas, en Bon Appetit!!! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *