Het recept voor Familie

Selderij soep.

Lieve Saar en Mats, Welkom in het jaar des Heren 2019! En dat het het allerbeste jaar van jullie leven tot nu toe zal mogen zijn! En het nieuwe jaar is al goed begonnen, zo goed zelfs dat we vanavond helemaal geen tijd hebben voor een uitgebreid recept. Jullie zijn natuurlijk veel te druk met jullie nieuwe kamers!!!

Volgende maand gaan jullie verhuizen naar jullie nieuwe huis. Pappa en Mamma hebben dat vorig jaar laten bouwen en nu kunnen jullie er bijna in. En wat een pracht huis is het! Een super grote tuin met ruimte voor een trampoline, en twee hele grote kamers voor stoere grote kinderen!! Verder zijn er ook nog wat gewone dingen zoals badkamers, een keuken en wat ruimte voor pappa en mamma zelf, maar goed dat zijn maar bijzaken toch!?! Oh nee wacht, er komt gelukkig ook een woonkamer met genoeg ruimte voor een lekkere bank en een grote tv voor als er ‘s morgens cartoons zijn!!

Maar goed, laten we duidelijk zijn; het is nu winter, de trampoline moet toch wachten, dus het gaat om de mooie nieuwe kamers. En daarmee zijn jullie momenteel dus bezig. Matsie is bezig met zijn prachtige aanstaande Jungle themed kamer, en de roze met wit kamer van Saar word, as we speak, princessified!

En ondertussen is het buiten koud en donker. En om allebei jullie huizen waait een ijzige wind. En gek genoeg, (en jammer genoeg in deze gure tijden), zijn pappa en mamma in allebei de huizen de open haard vergeten… En zoals iedereen weet, is het in dat soort gevallen tijd voor een hartverwarmende kop soep!

Nou kan Ome Sjuun jullie nog uren bezig houden met verhalen over soep, over de magische kwaliteiten van soep en over het feit dat de wereld stiekem draait op soep, maar daarvoor maken we dan wel een Soep Serie.
En omdat jullie het vandaag veel te druk hebben met kleuren, behang, tapijten en inrichting zal Oom het lekker makkelijk houden met een eenvoudig maar heerlijk kopje Selderij soep. Gezond, verwarmend en erg lekker. Selderij soep is de eerste soep in onze Soep-serie!

Ingredienten voor Selderij Soep:

1 Grote Knolselderij (hopelijk zon 700 gr)

1 Flinke ui

2 Tenen knoflook (of meer naar smaak)

3 Flinke ribben bleekselderij

1 Liter Bouillon (groenten of kip)

2 takjes thijm (zonder de takjes dan)

Roomboter en olijfolie

200 ml Room

1 Plakje ontbijtspek p.p.

1 Lente ui of een handje bieslook

Evt beetje truffel-olie

Begin met het schoonmaken van de Knol selderij. Allereerst kun je het “wortelige” gedeelte wegsnijden en weggooien. Schil dan de selderij. Ikzelf snij daarvoor eerst de selderij horizontaal door om hem vervolgens met een mes te schillen. Snij zon 90% van de selderij in grove stukken.

Snijd de andere 10% in de hele kleine stukjes, zeg maar zestien per vierkante centimeter? Deze stukjes gaan straks heel in de soep, dus verzin een formaat dat lekker in je mond past.

Snijd de ui en de bleekselderij grof. Leg de platte kant van jouw mes op de knoflook en geef het dan een mep. Zo haal je makkelijk het vel weg en de knoflook kan zo in de pan. Ris de blaadjes tijm van de steeltjes.

Zet de soep pan op met boter en een beetje olijfolie. Zet eerst de ui, knoflook, bleekselderij en thijm aan. Zodra dat lekker warm is, of zelfs gefruit, doe dan ook alle grof gesneden knolselderij in de pan. Dit geheel hoeft niet te bakken, moet niet kleuren maar op een heel zacht vuurtje goed warm worden en vast wat garen.

Na een minuutje of 10 op heel laag vuur voeg je de bouillon toe. Breng dan de soep aan de kook, zet vervolgens het vuur lager en laat pruttelen voor 20 tot 30 minuten.

Wanneer de stukken selderij helemaal gaar zijn, is de soep eigenlijk klaar, Haal hem van het vuur en maak hem vervolgens met de staafmixer (of de blender) mooi glad. Haal de soep daarna door een redelijk fijne zeef. Zet daarna de soep nog even op en voeg de kleinere blokjes selderij toe, en naar smaak ook de room. Ook kun je op dit punt de soep nog wat aanlengen of laten inkoken naar behoefte. Dien (zodra de blokjes selderij zacht zijn) de soep op met wat gehakte lente ui of bieslook, wat verkruimeld gebakken spek en eventueel een druppie truffel olie. Een “pesto” van selderij blad is trouwens ook heel lekker hierbij.

Pak vervolgens je kleuren stalen en voorbeeld stoffen, de proefstukjes laminaat en de Ikea catalogus erbij. En terwijl jullie druk bezig zijn met jullie fantastische kamers in jullie fantastische huis, maakt dit lekkere kopje Selderij soep een eenvoudige doch lekkere maaltijd. Bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *