Het recept voor Familie

Risotto della Nonna, Risotto van Oma.

Lieve Saar en Mats, gefeliciteerd met de verjaardag van Oma!!! (Voor de andere lezers, laten we vanavond een borrel drinken en proosten op Mariëtte!) Om Oma’s verjaardag te vieren lijkt het me een goed idee om een recept te maken dat zij zelf ook vaak maakte; risotto. Toen jullie er nog helemaal niet waren, gingen pappa en mamma regelmatig bij Oma eten. En je moet het pappa ook maar vragen maar Oma maakte dan soms haar Minestrone, en volgens mij maakte Oma vaak risotto.

Risotto is een enorm veelzijdig gerecht dat je zeven dagen per week zou kunnen eten zonder de eerste maanden dezelfde klaar te maken. In de herfst maak je Risotto’s met herfstige smaken als biet of paddenstoel terwijl in de lente risotto met asperge mijn absolute favoriet is. Risotto met vis, met pancetta, met doperwtjes of puur met alleen lekker citroen en parmesan, je kunt bijna eindeloos combineren.

Niet dat ik nou van jongs af aan met Risotto bekend ben hoor.nasi In mijn jeugd bestond het eenvoudig nog niet. Rijst was een ingrediënt van Rijstpudding (een gerecht waar je mij niet over zult zien b- of v- loggen) en Nassie (ik denk dat Nasi destijds zo werd geschreven.) Rijst hoorde bij de “Chinees” (waar wij Indisch eten aten, naar Indonesisch recept). Nou was er natuurlijk ook rijst in landen als Japan en India en dergelijke, maar die rijst bleef daar ook en had de oversteek naar Nederland nog niet gemaakt.

 

 

 

risotto-della-nonna-3Pas veel later begreep ik dat er in Italië ook rijst word verbouwd en dat daar een nationaal gerecht mee word gemaakt dat risotto heet. Daarvoor zijn een aantal soorten Italiaanse rijst geschikt, de twee meest bekende zijn de Arborio- en de Carnaroli- rijst.  Ik vind de Carnaroli iets lekkerder werken, maar koop meestal de Arborio omdat die vrij gemakkelijk te verkrijgen is terwijl ik de Carnaroli vaak maar moeilijk kan vinden.

 

 

 

 

 

 

 

Ik leerde Risotto pas kennen doordat ik het op de televisie zag worden gemaakt. Misschien in mijn favoriete weekend programma Saturday Kitchen of misschien wel in een programma van Jamie Oliver.

Jamie zal ook voor jullie nog wel bekend zijn neem ik aan, en anders hebben zijn Poppy, Petal of Rocket ondertussen wel hun eigen kook programma.Hij begon zijn carrière als een frisse jonge chef die erg ongedwongen over kwam. Zijn stijl van koken was rustiek en voor de tijd verrassend relaxed. Oma vond Jamie wel wat, en laten we eerlijk zijn, ze was bepaald niet de enige dame van haar leeftijd, die de “naked chef” een charmante lieve jongen vond. En omdat Oma regelmatig met plezier naar Jamie Oliver’s programma’s op TV keek, leek het mij een goed idee om haar voor een verjaardag een van zijn kookboeken, “Jamie’s Italie” te geven. Dit was voor Oma zeker de eerste keer dat ze met risotto in aanraking kwam, en zoals ik al vertelde heeft ze (en pappa en mamma ook) daar veel plezier aan gehad! Zoals jullie trouwens kunnen zien staat er een knoeperd van een vergissing in het recept, en dat was Oma blijkbaar ook al opgevallen. Knolselderij hoort gewoon selderij te zijn natuurlijk! Oma’s idee voor een handje pijnboompitten moet ik trouwens snel nog eens uitproberen!

 

risotto-della-nonna-2Ook Oom en Tante hebben trouwens hele goede herinneringen aan dit recept voor risotto. Wij waren een weekend op bezoek bij Oma en hebben toen samen met haar dit recept gemaakt. Oma met het recept aan tafel, en Oom en Tante in de keuken. Oma opdrachten gevend en Oom en Tante uitvoerend. En wee hun gebeenten als Oom en Tante even niet goed luisterden, of zelfs dachten dingen beter te weten!! Het recept was niet per ongeluk zo geschreven en de eerdere risotto’s waren niet per ongeluk gelukt!! En ik moet toegeven, niet alleen hebben we een heel gezellige dag  in de keuken gehad, maar we hebben ook erg lekker gegeten. Als jullie nu het beeld van Oma, van een driftige dominante vrouw hebben gekregen, ze was echt helemaal het tegendeel hoor. Oma was gewoon trots op haar risotto en wist precies hoe ze hem wilde hebben!!!

Ik wil het recept dan ook niet aanpassen en juist op Oma’s verjaardag, Oma’s risotto maken. En hoe kan dat beter dan door ook nu gewoon het recept te volgen! Ik heb dan ook geen lijst ingrediënten of procedures vandaag. Denk alleen wel aan de selderij verwarring. En omdat het herfst, en omdat ik nou eenmaal een eigenwijze zoon blijf,  bak ik met de ui mee, een bakje champignons, en een paar gedroogde porcini en shiitake, die ik eerst heb laten wellen. Proberen we volgende keer de pijnboompitten!!

risotto-della-nonna-1Ik dien risotto altijd op in een kom of een diep bord, misschien nog met een hand verse peterselie voor bij de paddestoelen. Ik drink er lekker een glas van  de witte wijn uit het recept bij, en ik stel een toast voor op mijn moeder en haar kleinkinderen!! Buon Appetito!!

2 thoughts on “Risotto della Nonna, Risotto van Oma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *