Het recept voor Familie

Sla stamppot met spekkies.

(oftewel Stoemp Verte.)

Lieve Saar en Mats,

Het is al weer lente, en we hebben al een flink aantal lekkere warme dagen gehad. Sterker nog, de Allerhande kopt al; “Zon op je bord”, en jullie hebben zelfs al trampoline gesprongen in de nieuwe tuin! Eigenlijk is het dan ook hoog tijd voor lekkere salades en BBQ gerechten Maar, ik ben een beetje eigenwijs en wil eerst nog een gerecht voor een wat koelere lentedag maken.

Ik was dus voor vandaag op zoek naar een gerecht dat een combinatie maakt van het winterse “hart onder de riem” van een erwtensoep, en het “zwoele zomerse” van een avondje tapas op het terras. En eigenlijk was dat vrij gemakkelijk. Als echte Nederlander kan ik voor het winterse natuurlijk niet om de stamppot, oftewel om een stoemp, heen. En voor het zomerse was ik er ook snel uit, een heerlijke frisse, groene salade. Ergo, de sla stamppot! (en dan wel zo eentje met uitgebakken spekkies, want jullie weten het, everything tastes better with bacon!)

Dus nu we de stoemp en de salade verte hebben gecombineerd tot de Stoemp Verte, blijft er nog maar een vraag over. En helaas moet ik hier streng zijn, het juiste antwoord kan uitsluitend Hema worst luiden! Je kunt dit natuurlijk negeren en allerlei minderwaardige “worsten” uitproberen, maar weet een ding wel; Iedere keer dat je dit gerecht maakt met de foute fijne vleeschwaren moet er ergens een heel lief kitten huilen of kruipt er een puppy angstig in een hoekje!

Als je dit gerecht echter op de juiste manier bereid heb je er een heerlijke lente maaltijd aan. Voor een dag als afgelopen donderdag,: Binnen met de gordijnen dicht, lekker met een glas rode wijn . Of voor een dag als eergisteren;  Heerlijk op het terras met een glas koude rosé!

Ingrediënten:

Voor 4 personen:

Een kilo kruimige aardappelen in wedges gesneden, 75% geschild, 25%  ongeschild

Twee en een half a drie ons spekjes

3 Drie teentjes knoflook geperst

Een flinke ui in dunne halve maantjes gesneden

5 Zes ons sla. De sla die je in een groene salade zou gebruiken; Rucola, Veldsla, Iceberg, Little gem, gewone sla, whatever, doe eens gek en maak  lekker een mix voor je sla stamppot!!

250 gram kaas. Geraspt, in kleine blokjes, of als je met plakjes begint in vierkante centimeters

Een glas melk en een flinke klont boter (25 gram)

sla stamppot

Schil drie kwart van de aardappelen en laat bij de rest de schil zitten. Snijd alle aardappelen in ongeveer gelijke stukken en was ze goed.

Was de sla en als je grotere bladen hebt, snijd of scheur die aan reepjes.

Snijd het uitje in dunne halve maantjes en de kaas in blokjes of plakjes, zo klein dat ze makkelijk kunnen smelten in de warme stoemp.

Knijp tenslotte de knoflook uit of hak hem super fijn.

Bak als eerste de spekjes uit, en de uien aan. Voeg dan op het laatst nog even de knoflook toe. Bak de knoflook alleen op heel laag vuur mee anders bakt ze aan. De knoflook hoeft ook maar heel even, haal dan de pan van het vuur.

Bereid de rookworst volgens de instructies van de Hollandsche eenheidsprijzen maatschappij Amsterdam. Als de worst wat te snel klaar is kun je hem met pan en al even wegzetten en gewoon even in het warme water laten tot je gaat opdienen.

Zet de aardappelen op in ruim water, breng ze aan de kook en laat ze rustig tien, vijftien minuten koken tot ze gaar zijn. (tot je ze met een vork makkelijk kunt doorprikken). Giet dan de aardappels af en doe ze nog even terug in de droge, warme pan. laat ze daar nog even stomen, hoe droger de aardappelen hoe beter. Je kunt ook de droge pan nog heel even op het vuur houden, maar blijf er dan wel bij, vijf seconden te lang en ze zitten vast aan de pan.

Zodra de aardappelen droog zijn duw je de geschilde wedges door de ricer/ Met zoveel boter en melk als je wilt (of zoveel als jouw lijn zich kan permitteren) maak je de ontstane puree heerlijk aan. Voeg dan de ongeschilde wedges, de spek uien en knoflook, de sla en de kaas aan de puree toe. Maak de stamppot af met een stamppot stamper en met zout en peper.

Dien tenslotte jouw sla stamppot of Stoemp Verte op met de rookworst, en naar smaak een lekkere lik mosterd en Bon Appetit!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *