Het recept voor Familie

Kerstavond, DE garnalen krab cocktail.

Lieve Saar en Lieve Mats, het is vijf voor twaalf op kerstavond. De boom staat er prachtig bij, het huis is mooi versierd. De hapjes staan klaar, de cadeau’s liggen onder de boom. Iedereen ziet er mooi uit en de Champagne staat gekoeld. Over vijf minuten “knalt” de kurk en wensen we elkaar allemaal, met een dikke dikke zoen, een Merry Christmas!!

garnalenkrabcloseOf misschien ook wel niet. Misschien liggen jullie wel op Barbados terwijl je dit leest. Of staan jullie buiten in de sneeuw in Oostenrijk of Zwitserland en zijn jullie op wintersportvakantie op kerstavond. Ik kan niet wachten om uit te vinden wat voor tradities jullie zullen beginnen voor een heerlijke Kerstavond!!

Toen pappa en ik kleine donderstenen waren, zoals jullie nu, hadden we ook een traditie voor kerstavond. Opa Han was door zijn moeder vroeger (een beetje) met katholieke tradities opgevoed. Toen Opa en Oma nog maar net bij elkaar waren gingen ze dan ook keurig op kerstavond naar de nachtmis. Ik moet eerlijk zeggen dat ze toen ik kwam dat al niet meer deden. Maar kerstavond bleef wel het hoogtepunt van kerstmis. Natuurlijk hadden we al een kerstboom, anders zouden ze misschien uitverkocht zijn. Maar…… de boom stond nog buiten en er was nog geen enkele versiering in huis!!!!!!! Het klinkt nu al raar, laat staan op het moment dat jullie dit lezen. Vroeger toen ik klein was toen lagen er in september nog geen pepernoten en of kerstballen in de winkel. Eind november kwamen de pepernoten, en de kerstballen kwamen pas na Sinterklaas. Maar ja, Sjuun is nou eenmaal een ouwe lul!!!

Op de middag voor kerstavond werd de boom naar binnen gehaald. Keurig recht geplant in de pot (altijd een boom met kluit) en weggezet om aan de warmte binnen te wennen.

En dan, als Opa ‘s avonds, na zijn werk, thuis kwam, dan begon de voorpret! De boom kwam in de kamer (op het tafeltje van mijn Opa Rustenburg), Opa deed eerst heel officieel en geleerd de lampjes in de boom. Daarna de slingers, en ondertussen hing Oma de kerst klokken en de kerst takken op. Dan komt natuurlijk “a Christmas Caroll” op televisie en houden we even pauze om naar Scrooge en Marley te kijken.

Maar dan gaan we weer aan de slag. Als alle takken hangen en de boom zn slingers en zn lampjes “in heeft” dan gaan we aan de ballen. En als pappa en ik mazzel hebben mogen wij ook wat ballen ophangen (op de juiste plek)!! Dan, het zal zo ongeveer half twaalf zijn, trekt iedereen zich even terug, we willen er immers op kerstavond ook nog een beetje gesoigneerd uit zien. En als de klok dan twaalf slaat geven we elkaar een dikke zoen en maken we de champagne open.

En als het huis dan helemaal versierd is, en wij zelf helemaal versierd zijn, en het twaalf uur is en we elkaar een dikke zoen hebben gegeven, dan is het tijd voor Cadeau’s en voor souper!! En vroeger was dat een kopje bouillon van kalfspoulet, een pasteitje, gevulde eieren en……..

De_Gruyter_(1970)

De Gruyter in de Utrechtsestraat. Misschien wel de winkel waar Oma het eerste blikje krab kocht!!

Lieve Saar en Lieve Mats, in 1962 zijn jullie opa en oma begonnen aan een traditie die jullie vader en ik tot vandaag aan toe in stand houden. De_Gruyter's_Stores,_AmsterdamIn december van 1962 was waarschijnlijk de garnalen cocktail met Marie Rose saus erg Populair. En Oma en Opa hadden daar ook wel trek in. Echter, Oma en Opa konden zich nog geen garnalen veroorloven! Niet getreurd, al gauw was daar een oplossing, de garnalen-krab cocktail die pappa en ik kennen vond zijn oorsprong in een cocktail gemaakt van een blikje krab van de Gruyter (een Albert Heijn van de zestiger jaren.). En van wat eerst alleen een blikje krab was, omdat garnalen te duur waren, kwam langzamerhand, tot aan de tijd dat Oma en Opa zich een zee vol krabben konden veroorloven, DE garnalen krab cocktail, die jullie pappa en ik onmiddelijk aan Kerstavond en aan familie doet denken! En hoeveel Sjuun dan ook het koken ging overnemen, en hoeveel Oma dan ook dingen ging overgeven, pas twee jaar voor haar dood heb ik van Oma geleerd om de Marie Rose, of Cocktail saus te maken. En jullie mogen het ook aan je vader vragen, maar volgens mij maak ik dezelfde saus als waar de cocktail in 1962 mee begonnen is. Dezelfde saus die iedere kerstavond van mij en jullie vader qua smaak heeft ingevuld!!

 

Ingrediënten: garnalenkrabcocktail

Bakje Hollandse garnalen (en ja het moeten absoluut Hollandse zijn!!).
Blikje krab (dat mag trouwens ook Surimi zijn).

Slagroom.
Ketchup.
Vieux.
Droge Sherry (en dat moet echt droge zijn anders draait Oma zich om in haar graf!!)
Mayonaise.

De garnalen krab cocktail hoort te worden geserveerd in een wijnglas, het liefste een Duits rijnwijn glas. Onderin het glas kun je eventueel wat fijn gesneden sla (bv Romaine) en wat klein gesneden tomaat doen, daarboven op komt de garnaal en de fijn gemaakte krab in ongeveer een gelijke hoeveelheid. Maak aan met een beetje gemalen verse peper en zet in de koelkast tot je de kerstavond tafel gaat dekken.

Meng slagroom met ketchup en meng goed. Je kunt dat eventueel met een garde doen om de saus wat luchtig te houden, overdrijf alleen niet. Voeg naar smaak Sherry en Vieux toe en maak aan met peper en zout. Voeg vervolgens genoeg mayonaise toe om de saus de juiste consistentie mee te geven.

Bewaar de saus ook in de ijskast tot kwart voor twaalf, giet dan de saus over de krab en garnalen, en Joyeux Noël et Bon Appetit!!!

4 thoughts on “Kerstavond, DE garnalen krab cocktail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *